Vonatinfó

2019. június 6-tól a Vonatinfó mobil alkalmazással HÉV-menetjegy váltható a H5-ös HÉV Budapesten kívüli szakaszára. A Vonatinfó mobil alkalmazásban teljes üzemben 2018. június óta lehetséges a vonatjegy vásárlása is a MÁV-START és a GySEV belföldi hálózatára.

A könnyen, mobileszközön néhány kattintással elérhető elektronikus jegyváltás népszerűsége egyre növekszik, a kényelmes, gyors megoldást megkedvelték az utasok. Az alkalmazással vásárolt e-vonatjegy nem csak megkönnyíti, de meg is gyorsítja a jegyvásárlást, ennek a jegyváltási lehetőségnek a növekedésével csökken a pénztárak terheltsége és a pénztárak előtti sorban állás. Az alkalmazást Android platformon 238 ezer; iOS platformon mintegy 27 ezer mobilkészülékre töltötték le. A regisztrált felhasználók száma május végéig mintegy 120 ezer fő. Az online vásárolt jegyek negyedét a Vonatinfó alkalmazásban veszik meg az utasok a MÁV-START és a GySEV esetében.

Először tesztjelleggel, online vásárolt HÉV kiegészítő jeggyel is lehet utazni a szentendrei (H5-ös) vonalon. Az új lehetőség először csak a vonal Budapest közigazgatási határán kívüli szakaszán lesz elérhető. A bevezetést követően a MÁV-csoport 30 napig várja az utasok észrevételeit a szolgáltatás fejlesztése érdekben. Sikeres próbaidőszakot követően további HÉV vonalakra is kiterjesztjük az e-jegyet a tervek szerint.

A Vonatinfó alkalmazás elérhető iOS-en https://apple.co/2XoL0hH és Androidon https://bit.ly/1JMyYp2

A Vonatinfóban vásárolt HÉV jegyek felhasználási feltételeit itt foglaltuk össze

A HÉV Vonatinfó jellegzetességeit az alábbi GYIK-ban foglaltuk össze:

A HÉV MELY SZAKASZÁRA VEHETÜNK JEGYET?

A szolgáltatás egyelőre a H5-ös viszonylat Budapest közigazgatási határán kívüli szakaszára (Békásmegyer – Szentendre viszonylatban) érhető el. A H5-ös HÉV menetrendje rendelkezésre áll az alkalmazásban, kikereshető, hogy az adott megállóból mikor indul vagy érkezik vonat. Ez az információ a teljes vonal tekintetében elérhető, a jegyváltás azonban csak a Budapesten kívüli szakaszra lehetséges, azaz legalább az egyik kiválasztott állomásnak a külső, közigazgatási határon kívüli szakaszra kell esnie. Budapest közigazgatási határon belül továbbra is érvényes BKK jeggyel vagy bérlettel tud utazni, melyek megváltása csak a BKK értékesítési pontjain lehetséges. HÉV utazástervezés a H5-ös HÉV Budapest közigazgatási határán áthaladó utazásra is lehetséges. Ehhez az utazás tervezésekor kedvezményként állítsa be az alábbiak egyikét:

  • BKK bérlet
  • BKK vonal-, gyűjtő-, vagy átszállójegy, stb.

PÉLDA: Szentendre-Békásmegyer viszonylatra lehet jegyet venni, Batthyány tér-Békásmegyer viszonylatra nem lehet jegyet venni, az alkalmazás hibaüzenetet ad.

 

HOGY LEHET MEGNÉZNI A MENETRENDET, HOGY MIKOR INDUL A VONAT?

A H5-ös HÉV menetrendje rendelkezésre áll az alkalmazásban, kikereshető, hogy az adott megállóból mikor indul vagy érkezik vonat. Ez az információ a teljes vonal tekintetében elérhető, mindegy, hogy az állomás a közigazgatási határon belül vagy kívül található. Ha Budapesten belüli állomás menetrendje érdekli Önt, akkor válassza a bal menüben található Állomásinformáció menüpontot. Közigazgatási határon áthaladó vagy közigazgatási határon kívüli utazás esetén az Útvonaltervezés funkció is megmutatja a menetrendi információt.

CSAK KIVÁLASZTOTT HÉV-RE ÉRVÉNYES A MENETJEGY? MEDDIG ÉRVÉNYES A MENETJEGY?

A vásárolt menetjegy egyszeri utazásra jogosít. Felhasználható az utazástervezésnél kiválasztott, vagy az adott napon később induló HÉV járatokon, legkésőbb másnap 3:00-ig, azaz a HÉV menetjegy nem vonathoz kötött menetjegy (ellentétben a többi vonatinfós jeggyel!), bár a vásárlás vonatválasztással indul. A menetjegy érvénytartama a kiválasztott vonatnak a kiválasztott megállóból történő menetrend szerinti indulási idejétől a következő naptári napon 03:00-ig tart. A menetjegy – annak érvénytartamán belül – a kiválasztott viszonylaton közlekedő bármelyik vonaton, egyszeri utazás megkezdésre használható fel. 

PÉLDA: Az utas Szentendréről Pomázra kíván utazni. Az adott napon a menetrend szerint 8:52-kor induló HÉV-re váltott jeggyel ugyanaznap bármelyik későbbi (tehát az akár 18:25-kor induló) HÉV vonattal is el lehet utazni Szentendréről Pomázra, de a jegy csak egy utazásra használható fel. Figyelem! A 8:52-es HÉV-re vett jeggyel a korábbi, pl. 8:32-es HÉV-re nem lehet felszállni, a menetjegy érvénytelen!
 

KERÉKPÁRJEGY? ÉLŐ ÁLLAT SZÁLLÍTÁS? VEHETÜNK JEGYET A KUTYÁNAK?

A Vonatinfóval vásárolható termékek köre nem teljeskörű. A MÁV-HÉV-re érvényes jegyek, bérletek teljes köre (ideértve különösen, de nem kizárólagosan az alkalmazásból nem elérhető termékeket (pl. kerékpár, élő állat viteldíja) a BKK értékesítési pontjain váltható meg. Ha az alkalmazás használata során utastípusként megjelöli, akár másik utas mellett a „Kerékpár utastípust” vagy az „Élő állat” utastípust (és ezek pipával ki is vannak választva), akkor a rendszer nem ad ajánlatot, hibaüzenet jelenik meg. Mindez természetesen nem érinti a HÉV-en történő kerékpár vagy élőállat/kutya szállítás szabályait, azokra továbbra is a Személyszállítási Üzletszabályzatban foglaltak az irányadók, azonban a Vonatinfóban pl. a kerékpár szállítás vonatszolgáltatás nincs feltüntetve, mivel a vonatkozó jegy a rendszerből jogi okok miatt jelenleg nem elérhető. 

START-OS, MÁV-OS KEDVEZMÉNYEIM HASZNÁLHATÓK A HÉV-EN?

Az alkalmazásból kedvezményes jegyek is vásárolhatók, de a MÁV-HÉV esetében alkalmazott kedvezmények és feltételei eltérhetnek a MÁV-START hálózatán alkalmazottaktól. A kedvezményekről részletesen a MÁV-HÉV Zrt. Díjszabásában olvashat. A Vonatinfó rendszer úgy van beállítva, hogy a HÉV jegyek esetén csak a HÉV kedvezményeket veszi figyelembe, valamint a HÉV Díjszabásban illetve a vonatkozó jogszabályban előírtak az irányadók. 

PÉLDA: A „START Klub 50% kártya” kedvezményényt kiválasztva a MÁV-HÉV vasútvonalain nem, csak a MÁV-START hálózaton ad kedvezményt az alkalmazás.

HOL TALÁLOM MEG A HÉV-ES ÁLLOMÁSOKAT? HOGY LEHET MEGADNI, HOGY HOVA AKAROK UTAZNI?

A HÉV-es állomásokat az állomásnév után beírt „H” betű teszi egyértelművé. Az állomás nevét el kell kezdeni beírni a keresőmezőbe, és több azonos nevű állomás esetén a „H”-val jelöltet választani. A kisbetű/nagybetű nem számít. A Budapesten belüli állomások esetén az állomás valódi nevét kell beírni, a Budapestet nem.

PÉLDA: Filatorigát H, Békásmegyer H, Szentendre H, Pomáz H, Aquincum H (nem azonos Aquincum MÁV megállóhellyel) stb.

VÁGÁNYZÁR, KARBANTARTÁS ESETÉN IS LEHET JEGYET VENNI? PÓTLÓBUSZRA JÓ A VONATINFÓBAN VÁSÁROLT JEGY?

Tervezett autóbuszos HÉV-pótlás esetén az alkalmazásban a meghirdetett vágányzári menetrendtől eltérő információk jelenhetnek meg, mely a menetjegy érvényességét nem befolyásolja, lehet pótlóbuszra is jegyet venni. Azonban a menetrendi eltérések és a vonattól esetlegesen eltérő pótlóbusz megállóhelyek miatt mindenképp javasolt a vágányzári hirdetményekből is tájékozódni.

TÉRKÉPEN MIÉRT NEM LÁTSZANAK A HÉV-EK? VALÓS IDEJŰ INFORMÁCIÓK MIÉRT NEM HOZZÁFÉRHETŐK?

A térképes megjelenítés a későbbiekben kerül bevezetésre, a valós idejű járműkövetés és a térképes megjelenítés a HÉV esetében jelenleg nem működik, a fejlesztés előkészítés alatt van, várhatóan 2019 év végéig bevezetésre kerül.

LEHET-E AJÁNLATOT KÉRNI A MÁV-START ÉS A MÁV-HÉV HÁLÓZATÁT IS IGÉNYBE VEVŐ UTAZÁSRA?

Nem, viszont az átszállás természetesen lehetséges, de legalább két külön jegyet kell venni: egyet a MÁV-HÉV-es, egyet pedig a MÁV-START-os szakaszra. 

 

 

 

Letölthető dokumentumokMéretDátum
Vonatinfó GYIK 1
360.4 KB
2019.06.13
Vonatinfó GYIK 2
392.77 KB
2019.06.13
Infografika Vonatinfó
289.96 KB
2019.06.13